“`html
Emekli Albay Mustafa Önsel’den Yeni Kitap: “Kelebekler Kanat Çırpınca”
Emekli Kurmay Albay Mustafa Önsel, “Kelebekler Kanat Çırpınca/Cumhuriyet mucizesi iki adamın sıradışı öyküsü” adlı son eserinde, bu yıl emekli olan Tümgeneral Engin Çırakoğlu ve Emekli Albay Abdurrahman Bakır’ın hayatlarını mercek altına alıyor. Kitapta, Çırakoğlu’nun birinci elden tanıklığı ile, 1997 yılının Eylül ayında başlayan ve o dönemde Asayiş Kolordu Komutanı olan Korgeneral Çetin Doğan’ın dahil olduğu “Şafak Harekâtı” operasyonunun detayları, özellikle ABD’nin bölgedeki uçuş eğitimine dair tutumları da ele alınıyor.
Çetin Doğan’ın Azmi ve Operasyonun Sürekliliği
Çetin Doğan’ın, kendisini arayan “ikinci başkan”ın “ABD’lilerin yoğun baskılarından bahsettiği” sözlerine karşı, “Operasyon devam edecek komutanım, geri adım atmayacağım” şeklindeki kararlılığı kitabın önemli bölümlerinden birini oluşturuyor. Nefes gazetesi yazarı Aytunç Erkin, “Emre itaatsizlik eden komutan” başlıklı yazısında, “Çetin Doğan Paşa’nın ‘Emre itaatsizlik’ konusunu ilk kez burada okuyacaksınız!” ifadesine yer veriyor.
Odatv Araştırdı: İkinci Başkan Kim?
Odatv, “ikinci başkan” olarak bahsedilen adın kim olduğunu araştırdı ve bu kişinin 30 Ağustos 1995 – 30 Ağustos 1998 tarihleri arasında görev yapan Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir olduğunu belirledi. 1997 yılında gerçekleştirilen Şafak Harekatı’nda ise 900’den fazla terörist etkisiz hale getirildi.
Çevik Bir’in Askeri Kariyeri
Çevik Bir, 1955 yılında Işıklar Askerî Lisesini tamamladıktan sonra 1958’de Kara Harp Okulu’ndan istihkâm subayı olarak mezun olmuştur. Çeşitli istihkâm birliklerinde komutanlık yaptıktan sonra, 1970 yılında Kara Harp Akademisi’nin yanı sıra NATO Savunma Kolejini bitirerek askeri kariyerine yön verdi.
Tarihsel Görevler ve Yükselişi
Çevik Bir, Tümen ve Genelkurmay Karargâhı’nda Harekât ile ilgili görevlerde bulundu. 1973-1976 yılları arasında Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı’nda (SHAPE) Proje Subayı olarak, daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda NATO Plan Subayı olarak hizmet verdi. 1983’te tuğgeneral rütbesine terfi etti ve bunu takiben önemli görevlerde bulundu. 1995’te orgeneral rütbesine ulaşarak, 1995-1998 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı yaptı.
2000 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Öncesi Aday Olmuştu
2000 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde adaylık açıklaması yapmış ancak aday gösterilmemiştir. Emekli olduktan sonra, İsrail ile olan ilişkilerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e danışmanlık yapmıştır.
Aytunç Erkin’in Değerli Tespiti
Aytunç Erkin’in yazısında şu ifadeler dikkat çekiyor:
“1998 yılının haziran ayıydı. PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki üslerine yönelik ‘Şafak Harekâtı’ planlanmıştı. Harekâtı yönetecek olan Korgeneral Çetin Doğan Paşa, on beş gün içinde PKK’nın tüm mevzilerini etkisiz hale getirmişti. Bu süreçte birçok şehit verilmesi, özellikle Çetin Paşa’yı derinden etkilemişti. Harekâtın başlangıcındaki kayıplar özellikle Siirt Jandarma Özel Harekat ‘Dadaşlar’ timinden olmuştu.
Engin Çırakoğlu’nun tanıklığıyla aktarımıyla, Çetin Doğan Paşa’nın gözyaşlarına hakim olamayışı, herkesin onun duygusal yönüne tanık olmasına neden olmuştur. On beş gün boyunca TSK, topçu atışları ve Hava Kuvvetleri desteğiyle derinliklere ilerlemişti. Çetin Doğan Paşa’nın iletişimi, operasyonun ilerleyişi açısından kritik öneme sahipti.
ABD’li yöneticilerin bölgedeki askeri hareketliliği durdurma isteği, mücadelenin seyrini etkilemeye çalıştığını ortaya koyuyordu. Ancak Çetin Paşa, direniş göstererek, ‘Buna asla izin vermeyeceğim komutanım!’ diyerek kararlılığını göstermiştir. Öyle ki, telefon görüşmesi sırasında yalnızca sözleriyle değil, tavrıyla da operasyonda geri adım atmayacağını tüm yetkililere iletmiştir.
Mustafa Önsel’in kitabı, Cumhuriyet’in mücadele tarihine ışık tutan önemli bir eserdir. Kitapta yer alan hikayeler, Cumhuriyetimizin temel taşlarını oluşturan isimleri, özellikle Çetin Doğan Paşa’nın azim dolu mücadelesini gözler önüne seriyor.”
“`